PinePhone поставен на бюро

От доста време не е ставало въпрос за пингвини в този блог и мисля, че е назрял момента този пропуска да бъде поправен. Едно от нещата които искам да постигна с живота си е възможно най - пълна автономност от големите технологични компании. С почти всичко друго съм се справил вече, но има една голяма и страшна дупка. Може би в крайна сметка най - важната от всички части в пъзела. А именно телефона. На практика е невъзможно човек да се измъкне от лапите на Apple и Google когато става въпрос за мобилно устройство. Всички те не работят в интерес на “собственика” си, ами по - скоро защитават интересите на компаниите зад тях. Много е тъжно как няма начин човек да има в джоба си хардуер и софтуер който да е под пълен негов контрол. Или пък вече има? … там-там-там-дам!

Основния екран на postmarketOS на който се виждат иконки на различните програми

В последно време започнаха да се появяват “отворени” телефони на които могат да се инсталират операционни системи уважаващи потребителя си. Най - популярните сред тях са Pine Phone и Librem 5. Съвсем скоро си купих Pine Phone и реших да го пробвам. Става ли за нещо вече?

На кратко отговора е “не особено все още, но има потенциал”. Като начало дойде инсталиран с Manjaro и Plasma Mobile. В този си вид беше абсолютно неизползваем. Не разбирам този избор за операционна система по подразбиране. Но както и да е, това е хубавото на свободния хардуер. Мога да си инсталирам нещо друго! Друг проблем е липсата на софтуер подходящ за такива телефони. Точно тук идвам аз! Имам намерението да върна малко на цялото това общество, което ми е дало толкова много и да понапиша някоя полезна програма.

(Вече наричаме тези неща “ап”, “арр”, “приложение”? Или може би нещо друго. В крайна сметка говоря за същото - софтуер, работещ на компютър. Пък бил той и толкова малък, че да се събере в джоба.)

Инсталация на postmarketOS

Добро птиче ми подшушна, че това е много добър вариант за точно този телефон. Инсталацията става най - лесно ако се използва SD карта. Не правете моята грешка, опитвайки се да използвате стара карта от 2GB, намерена в гардероба ;D Просто не стига мястото. В моя случай заетото място на телефона е 4.6GB след инсталацията и слагане на най - важните програми. Така че за спокойствие използвайте по - голяма, например поне 8GB. Веднъж като се сдобих с достатъчно голяма карта просто следвах инструкциите от уикито на postmarketOS и всичко мина идеало.

Болежки

Веднъж като запали новата операционна система, имаше купища неща които трябваше да си настроя. Много от тях изхождаха от това че живея в България. Следват изброени тези които смятам за най - интересни, заедно с инструкции как човек може да се справи с тях.

Българска клавиатура

Скрийншот с отворена българска фонетична виртуална клавиатура

Гледайки хранилището на виртуалната клавиатура (squeekboard) изглежда, че има български език. Но не би. Опитах всички варианти - фонетична, БДС или новата фонетична на БАН. Нищо не проработваше. За това реших да последвам документацията на клавиатурата и добавих фонетичната българска с име bg+phonetic.yaml в ~/.local/share/squeekboard/keyboards/. Съдържанието на файла взех от вече съществуващата, която би трябвало да работи по начало.

При първа възможност ще се опитам да поправя всичко това в хранилището на клавиатурата. Иска ми се всички варианти на българската клавиатура да работят от раз без да се налагат действия от страна на потребителя.

Теленор мобилен интернет

По подразбиране мобилния интернет на Теленор не работи. Настройките му изглеждат твърде стари и споменават Global. За да се подкара използвах настройките от този сайт. По някаква причина са в секцията за Пакистан! На кратко: Settings -> Mobile -> Access Point Names и там създадох нов ред със следните полета:

  • Name: Telenor BG (не би трябвало да има значение)
  • APN: Internet
  • Username: Telenor
  • Password: Telenor

След това избрах този нов ред. След едно пускане и спиране на Mobile Data-та всичко проработи.

Японски език

Скрийншот японска кана клавиатура

Добре, излъгах че ще говоря за изцяло български проблеми! :D По една или друга причина съм мазохист и си правя по - сложен живота като най - важните контакти в адресната ми книга са на японски език. По подразбиране фонта на операционната система не можеше да го изобразява. И сред вече инсталираните не можах да разпозная кой би се справил и кой не. А ръчното търесене из няколко десетки (стотин?) възможности хич не е забавно. За това реших да инсталирам такъв, за който знам че поддържа - Noto CJK. За да сменя фонта използвах Postmarket OS Tweaks арр-чето.

Как става?

apk add postmarketos-tweaks-phosh font-noto-cjk

След като се инсталира всичко това пуснете програмата Tweaks -> Fonts. От там си изберете някой вариант на фонта. На мен много ми харесват “Noto Sans CJK JP Regular” за интерфейс и документи, а “Noto Sans Mono CJK JP Regular” за monospace фонт.

И как е в крайна сметка?

Всъщност съм много доволен! Всичко е по - бавно и нестабилно от кокото би ми харесало. И нетърпелив човек, без много опит с пингвини, би избягал надалеч с писъци. Но въпреки това мога да правя голяма част от нещата за които използвам досегашния си телефон. Но и много повече! Например, в момента телефона е включен към монитор, клавиатура и мишка. По този начин се превръща в съвсем нормален (бавен!) лаптоп. Пиша тази статия точно по този начин.

Какво работи добре?

Скрийншот с медия плеър
  • Обаждания по телефона. Не е смешно! До скоро не беше съвсем безпроблемно.
  • SMS-ите работят. Не че някога ги ползвам за нещо повече от паркиране в зоните в София.
  • Могат да се правят снимки с Megapixels. Яко е бъгав и забавен, но в крайна сметка услява да свърши работа.
  • Import на контаките ми от Owncloud беше лесен. Макар че все още не съм настроил синхронизация.
  • Слушане на музика с изключително добрия Lollypop. Местенето на музика от компютъра към телефона, например, е светлинни години по - просто от ужасите на които съм изложен с iPhone-а на този фронт.
  • Слушането на podcast-и е възможно с Gnome Podcasts. Макар и малко дразнещо заради липсата на стрийминг.
  • Има приемлив браузър в лицето на Firefox с модификации за по - удобно ползване на мобилно устройство. Става, но трябват още много модификации :) И е доста бавен за нещастие.
  • Password Safe е функционален password manager който се интегрира идеално с всичките ми останали операционни системи. Това ще каже “чете .kbx файловете на KeePass”.
  • Има прилична карта в лицето на Gnome Maps, но навигацията ѝ е отчайваща и работи само докато си оналйн.
  • Има прост и удобен Two Factor Auth арр - numberstation.
  • ТЕРМИНАЛ! Има супер удобен терминален емулатор!
  • Мога да си чатя с най - важните ми хора по Matrix протокола с Fractal. Ако искате да ме намерите - @me:doycho.com. Fractal все още не поддържа криптирани чатове, но чувам че е близо.

А едно от най - яките неща е че повечето от изброените програми е с размер 800KB-2MB! Истинско удоволствие е да получиш цяла функционална програма от и тя да е 950KB. Супер яко! Голямото изключение е Firefox, който си е също толкова голям колкото сте свикнали да е.

Какво определено не работи особено добре?

  • Не мога да си чатя с останалите хора тъй като няма Viber, Messenger, WhatsApp, Signal и други от този вид.
  • Никакъв шанс да се появят програмите на банките за онлайн банкиране в някакво разумно близко време.
  • Казах ли, че всичко е доста бааавно? Никакви 60 кадъра в секунда няма да се видят скоро.
  • Най - хубавия четец за книги е Foliate и изискваше ръчно компилиране в моя случай. Но все още не съм успял да отворя и една книга с него.
  • Телефона от време на време crash-ва ако изпадне в по - нестандартна ситуация. Например, докато пишех тази статия поне веднъж загубих един час писане. Тъй като при едно заключване на екрана, телефона реши че ще е най - добре да се рестартира!
  • Батерията издържа изненадващо малко. Или по - точно, програмите и операционните системи не са особено енергийно ефективни. Ще има да се борят за европейските програми, май.
  • Като цяло липсва огромното количество програми с които изобилстват Google и Apple store-овете.
Скрийншот с карта на София
Скрийншот с менюто за избор на работеща програми

И точно тук идвам аз! Мисля първият ми по - голям проект е да направя програма за стриймване от Euterpe. Ако аз не поддържам собствения си софтуер, кой друг да го прави? :P

А бъдещето?

Мисля, че този тип телефони имат хубаво бъдеще и ще могат изцяло да заменят андроидите и ай устройствата. За да стане това, обаче, има две предпоставки:

  • Да съумеем да направим повече удобни за тази форма програми. Както и да ги направи много по - ефикасни.
  • Хардуера да се забърза мааалко. Да стигне поне 2015-2016 ниво.